MENÜ

Factory
OML

"Egy Nagy Britanniában készült kutatás szerint az internetes közösségi oldalak árthatnak az emberek lelki egészségnek, állítja az ezzel foglakozó szakember.
Bár az olyan oldalak, mint például a Facebook (vagy a magyar Iwiw) azzal a céllal indult útjára, hogy gazdagítsa a társasági életet, az emberek mégsem kerülnek közelebb egymáshoz - hívta fel a figyelmet Aric Sigman a Biologist brit szaklapban.

A személyes interakciókat is magában foglaló "valódi" társasági hálózat hiánya élettani elváltozásokat is okozhat - olvasható a BBC honlapján. A közvetlen, szemtől-szembeni kapcsolatok hiánya módosíthatja a gének működését. Többek között megzavarhatja az immunrendszert, a hormonokat és befolyásolhatja a teljesítményt is. Mindez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a rák, az agyvérzés, a szívbetegségek és az elbutulás - állítja a szakértő.

Sigman úgy véli, a társasági oldalak jelentős szerepet játszanak abban, hogy az emberek elszigeteltebbek. Látszólag elevenebb társasági életet élnek az oldalt használók, de a valóság azonban nem ez. Az internetes társasági oldalak kiszorítják az embereket a valódi társasági életből. A tanulmány szerint nagy mértékben csökkent az az idő, amelyet az emberek szemtől-szembeni kapcsolatokban töltenek el egymással.

Megjelent az Indexen egy cikk, mely szerint a Facebook 20%-al rontja a vizsgaeredményeket. Sokat gondolkodtam a közösségi oldalak (még anno az IWIW, manapság pedig a Facebook) hatásairól az üzleti és magánéleti teljesítményre. Nos, az elmúlt 4 évből vannak pozitív és negatív tapasztalataim is, de nézzük először az idézett cikket.
Egy ismerősöm APEH ellenőrzésen ment át, Vagyonosodási vizsgálat. Az ellenőrök így kezdték: látjuk, járt itt és itt. Miből volt rá pénze? Ezt honnan tudjék? – kérdezte ő? Mire az ellenőr: Drága Uram, az IWIW mindent elárul…"

Más káros hatások:

A fiatalkorúak
Asztali nézet